Sağlık

Yorgunluk İle Mücadele Eden Besinler

Yorgunluk İle Mücadele Eden Besinler

Yorulmak hissi uykulu, yorgun, uyuşuk ve huzursuz hissetme durumudur, fiziksel veya zihinsel yorgunluk ile ilgili durumlar söz konusu olabilir. Günlük yaşantının yoğun ve stresli olması yaşam kalitesini etkilemekle birlikte çeşitli psikolojik sorunlar yorgunluğa neden olmaktadır.

Stresli yaşam tarzı yanında aşırı fiziksel aktivite, yetersiz uyku, aşırı kafein ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme yorgunluk nedenlerindendir.

Yorgunluğun diğer belirtilerinin nedenleri arasında sağlık sorunları, anemi, böbrek hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, kas hastalıkları, baş dönmesi, motivasyon eksikliği, iştahsızlık ve enerji eksikliği diğer belirtilerden biridir.

 

Yorgunlukla mücadele eden besinler:

1-Muz

Muz, içinde bulunan şekeri vücudun enerjisine dönüştürmek için gerekli olan potasyumu içerir. Yorgunluk belirtilerini yenmeye yardımcı olan B, C, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bulunurken lif açısından besleyici bir karbonhidrattır.

Vücudun enerjisini artırmak için her gün muz tüketmek yorgunluğu önlemekte sizi rahatlatacak ve enerji verecektir.

2-Yoğurt

Yoğurdun içinde bulunan protein, karbonhidrat sindirim sisteminde sağlıklı probiyotiklerin fazla bulunması yorgunluk belirtileri ile mücadele etmekte size yardımcı olacaktır.

Yoğurttaki probiyotikler aynı zamanda kronik yorgunluk  sendromunun belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Her gün yoğurt tüketerek sindirim sisteminin sağlığını koruyarak yorgunluğu önlemiş olursunuz.

3-Yulaf ezmesi

Yorgunluk ile mücadelede mükemmel besinlerden biri olan yulaf ezmesi, glikojen olarak vücutta depolanan kaliteli karbonhidratlar içererek beyin ve kaslara enerji sağlar.

Yulaf ezmesinin içinde bulunan protein, magnezyum, fosfor ve B1 vitamini  besleyici ve enerji seviyesini artırmaya yardımcı olur. Kan şekeri düzeylerini korumaya yardımcı olurken sağlığınız için taze ve meyveler ile karıştırarak öğünlerde tüketebilirsiniz.

4-Yeşil çay

Yeşil çay, stresle mücadele ederken yorgunluğu giderir, enerjiyi yükseltir ve zihinsel odaklanmaya yardımcı olur. Yeşil çayı yorgunluğu azaltırken size enerji verecek ve konsantrasyonu artıracak, her gün yeşil çay tüketerek bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz.

5-Karpuz

Yorgun düştüğünüzde bir dilim karpuz enerjinizi geri alabilirsiniz, içerisinde bulunan potasyum, C vitamini, likopen, beta-karoten ve demir açısından zengin besinler yorgunluk ile mücadele etmektedir.

Anlık enerjilerde bir dilim karpuz yorgunluk belirtilerini önlemeye yetecektir.

6-Ceviz

Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz, depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. İçerisinde bulunan magnezyum, manganez, fosfor, demir, bakır açısından zengin vitaminler bulunmaktadır.

Enerji artırmaya yardımcı proteinler bulunurken, gün arasında ve sabahları enerjinizi artırarak yorgunluğu önleyebilirsiniz.

7- Biber

C vitamini kaynağı olan kırmızı, yeşil, sarı biberler antioksidan açısından zengin yorgunluğu ve stresi azaltmaya yardımcı olmaktadır. Fiziksel veya duygusal yorgunluğunu önlemeye yardımcı olurken, içerisinde bulunan A, C, B6 vitaminleri, folik asit ve lif açısından zengin besin maddesidir.

8-Ispanak

Ispanak ve yeşil yapraklı sebzeler lif açısından zengin enerji artırmaya ve yorgunlukla mücadele etmeye yardımcı olur.

Ispanak, metabolizmayı artırmaya yardımcı olurken yorgunlukla mücadele etmek için kolay bulabileceğiniz lif oranı yüksek bir sebzedir.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı