Sağlık

Sağlıklı Yaşamın Altın Kuralları

Sağlıklı yaşamın altın kuralları, sağlıklı yemek ve düzenli uyku başta gelirken, sağlıklı yaşamayı alışkanlık haline getirmek en önemli konuların başında gelmektedir.

Sabah kalktığınızda öncelikle nefes aldığınız ve yaşadığınız için Allaha şükrederek yataktan kalkın, şükretmek sizin yaşamınızın bir anahtarı olsun ve anahtar ile kapınızı açarak odanızdan çıkın, günün ne kadar güzel ve düzgün geçtiğini fark edeceksiniz, her şey yolunda gidecektir.

İnsanlar koşuşturulan yaşam tarzlarından dolayı sağlıksız yemek, monoton yaşam, zararlı alışkanlıklar, yetersiz uyku ve stres ile birlikte sağlıksız yaşam alışkanlıkları edinmeye başlamışken bir çok sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir.

Mutsuz ve boş bakan ruhsuz insanlar çevremizi sarmaya başladı, oysa yaşam o kadar kıymetli ki onun kıymetini ve önemini önce kavrayabilmek gerekir. Hep gülümseyin, gün içerisinde olumsuz ve negatif olayların ve negatif enerjilerin size işlemesine izin vermeyin, gülümsemek sizin diğer yaşam enerjiniz olsun.

Ardından belli kurallar belirleyerek uygulamaya geçmek bir sağlıklı yaşamın hedefleri arasında olmalıdır. Yaşam tarzlarını düzelten insanlar yeniden doğmaya ve imajlarını yeniden yenilemeye çalışmalılar, sağlıklı bir yaşam önceliğiniz olmalıdır.

Sağlıklı yaşam sadece kilo vermek değildir, tüm hayatını kurallar uygulayarak sağlık, mutluluk, başarı ve sağlıklı beslenmek  ile birlikte tüm kuralları aynı anda uygulamak başlıca görev ve alışkanlık olmalıdır.

Sağlıklı ve mutlu yaşamanın başlıca kuralları

1-Yeterli uyku

Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak uyuyan insanların hafızaları daha verimli çalışır. Her gece 7 ila 9 saat uyku yeterli gelmektedir, gün içinde alınan bilgilerin tekrar hafızada düzenlenmesi, anıların tekrar geri gelmesi ve düzene koyulması uyku esnasında olmaktadır, onun için uykuya ihtiyaç zorunludur. Beyinsel işlemler uyku esnasında çalışmaktadır.

2-Antioksidanlar

Meyveler de daha çok olan antioksidanlar, vücudun bağışıklık sistemini artırarak hasta olmamızı engeller, hasarlı organlarımız var ise onları tamir edilmesine yardımcı olurlar. Mevsimine uygun meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin, yemeklerin her öğününde bulunmasına dikkat edin, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin.

3-Salata ve kuru yemişleri tüketin

Yemeklerin her öğününde salatanız bulunsun içerisine baharat, meyve ve mutlaka ceviz gibi kuru yemişler bulunsun.

Nar, ceviz, fındık, susam, çörek otu, kinoa, mercimek, fasulye, balık ve nar gibi meyveleri salata içerisine ekleyerek sağlıklı besin oluşturmuş olursunuz.

Sarımsak hemen her öğünde bulundurmaya çalışın.

4-Egzersiz

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biri de aktif yaşam olduğunu uzmanlar her fırsatta dile getirmektedir.

Gideceğiniz kısa mesafelere, yürüyerek, merdiven çıkarak, market ve pazara yürüyerek gitmeniz sizin için özellikle zamanım yok diyenlerin yapması gereken kolay egzersizlerin başında gelmektedir. Egzersiz yaşamınızı kolaylaştıracak, kaslarınızı sıkılaştıracak, esneklik verecek, kilo almanızı engelleyecek, metabolizmayı çalıştıracak ve cildinizin parlamasına yardımcı olacaktır.

5- Zamanında yemek

Öğün atlamadan saatinde yemek en iyi alışkanlıklarınızdan biri olacaktır, hatta akşam erken saatte yiyerek yatağa bir tık aç yatmak en iyi alışkanlıklarınızdan biri olmalıdır.

Geç saatte yenilen yemekler midede hazımsızlık ve sağlık sorunları oluşmasını sağlayacaktır, aynı zamanda uyku esnasında tok mide sindirim sıvısı oluşturmayacaktır, zira diğer organlar dinlenmede olacağı için mide besinleri öğütmekte zorlanacaktır.

Erken yediğinizde ayakta iken besinler sindirilecek ve uyku esnasında organlar dinlenecek sabahları zinde ve sağlıklı kalkmış olacaksınız.

6-Yeterli su için

Vücudun kütlesi sudan oluşur, vücudun temel elementi su, metabolizmanın düzenli çalışmasını ve sağlıklı kilo verilmesine yardımcı olacaktır. Su her hastalığın giderilmesinde başlıca nedenlerden biri olarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Su yemeklerden önce veya sonra tüketilmeli yemek esnasında su tüketilmesi sağlıklı değildir.

Uzmanlar 2 litre su önermektedir, ancak yemekten ve çaylardan sıvı gıdalardan alına su göz önünde bulundurulmalı, idrar renginizi kontrol ederek su tüketebilirsiniz, idrar renginin açık renk olması yeterli su tükettiğinizin örneğidir.

Bol su içilmesi mide de bulunan yiyeceklerin sindirilmesi için mide özsuyun üretilmesine yardımcı olmaktadır. Bol su içilmesi sizi bir çok hastalıklardan korurken vücutta bulunan toksinlerin dışarıya atılmasına yardımcı olacaktır.

7-Omega-3 takviyeleri

Vücutta üretilmeyen omega-3 dışarıdan besinler ile alınması gerekir, yeterli alınmayan sağlıklı yağlar dolaşım sistemi bozukluğu gibi bir çok hastalığın oluşmasına neden olur.

En çok balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri özellikle soğuk su balıklarında, hamsi, lüfer, alabalık, keten tohumu ve yağı, ceviz, fındık, zeytin yağı, uskumru, sardalya, chia tohumu, ve fıstık gibi besinlerde bulunur. Trans yağlar gibi sağlıksız yağlardan ve kızartmalardan uzak durun.

8-Diş fırçalamak

Sağlıklı beslenmenin yanında dişleri fırçalamak ta çok önemli, öğün sonrasında dişlerde biriken asitler dişlere zara verir, biriken besinler bir süre sonra bakteri oluşturarak oradan sindirim sistemine geçerek mide ve bağırsaklara yerleşir,  sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur. Onun için önce ağızdan uzaklaştırılarak diğer organlara geçmesini engelleyerek önlem almış oluruz. Arada karbonatlı veya sirkeli su ile gargara yaparak ağızda oluşan  bakterilerinden kurtulmuş olursunuz.

9-Zararlı alışkanlıklar

Alkol, sigara, gazlı ve boyalı içecekler, hazır gıdalar, tütsülenmiş besinler, trans yağları,şekerli gıdalar, fazla ilaç tüketimi

gibi alışkanlıklardan uzak durun hem sağlığınıza hem de cildinize zarar verir.

 

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı