Sağlık

Zencefilin Şifa Etkileri

Zencefil şifalı özellikleri, Anti-inflamatuar özelliklerinin yanında sindirim sistemini düzenler ve aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirme etkilerine sahiptir.

Sağlığa faydaları belgelenmiş hem baharat hemde doğal ilaç olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. İçerisinde bulunan antioksidanlar, anti-inflamatuar, terapötik, paradol, zingeron gibi bileşikleri barındırır, zerdeçal ve kakule familyasında yer alır.

Murfaklarda güçlü bir bileşen olarak kullanılırken yüzyıllardır şifa kaynağı olarak da kullanılmaktadır, ayrıca aç karnına tüketildiğinde en çok etkili olduğu zamandır. Antioksidan özellikleri sayesinde konsantrasyonu artırarak toksinlerin yok edilmesine ve hücrelerin zarar görmesini de önlemektedir.

Diyet baharatlarından biri olarak da kullanılan zencefil sağlık yararlarını saymakla bitiremeyiz, çok yönlü beyin fonksiyonlarını düzenlemesiyle ilişkilendirilmiştir.

İçerisinde bir çok vitamin ve minerali barındıran zencefil protein,karbonhidrat, potasyum, lif, manganez, magnezyum, C vitamini, niasin, fosfor ve demir bulundurmaktadır.

Zencefilin sağlığa faydaları

1-Bulantı giderici

Mide bulantısını geçirmeye yardımcı olan zencefil özellikle kemoterapi alan hastalarda bulantı şiddetini azaltmaya yardımcı olurken yan etkilerinin az olması dolayısıyla da fazlaca kullanılan bir baharat türüdür.

2-Mide koruyucu

Hazımsızlık, ekşime ve ağrı gibi mide rahatsızlıklarının belirtilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Mide ülserlerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olurken mide zarında oluşan yaraları tedavi ettiği görülmüştür.

3-Enfeksiyonların tedavisinde kullanılır

Maya, mantar gibi enfeksiyonların tedavisinde anti-fungal özelliklerin yüksek olmasıyla hastalığa neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olmaktadır.

 

4-Menstrüel ağrıları iyileştirir

Özellikle kadınlarda adet dönemlerinde oluşan ağrıları ve sancıları hafifletmeye yardımcı olmaktadır üstelik doğal olması ve yan etkisinin bulunmaması kadınlar için büyük önem taşımaktadır.

5-Kanser hücrelerinin büyümesini engeller

Zencefilin en etkili özelliklerinden biri de yumurtalık, prostat ve pankreatik kanser hücrelerinin büyümesini ve gelişimini bloke etmektedir.

6-Kas ve eklem ağrılarını giderir

İltihaplanmayı azaltma özelliklerinden dolayı kas ve eklem ağrılarını tedavi etmeye yardımcı olmaktadır.

7-Kan şekerini düzenler

Kan şekerinin yükselmesi nedeniyle sık idrara çıkılır ve artan susuzluğa karşı baş ağrıları oluşur, zencefil kan şekerini düzenleyerek bu semptomların ortadan kalkmasına yardımcı olur.

8-Beyin fonksiyonlarını düzenler

Nörodejeneratif hastalıklar parkinson ve alzheimer beyin hasarlı hastalıkları antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri ile beyin sağlığının korunmasına ve iltihaplanmanın önlenmesine yardımcı olmaktadır. Dikkat dağınıklığını düzenlerken kadınlarda bilişsel işlevlerin tedavisine de yardımcı olmaktadır.

9-Bakteriyel enfeksiyonları engeller

Antifungal özelliklerinden dolayı bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele etme yeteneğine sahiptir, idrar yolu enfeksiyonları ve bronşit gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

10-Sindirim sistemini kolaylaştırır

Mide ağrısı, ekşime, dolgunluk, ağrı gibi mide rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Zencefil nasıl kullanılmalı

Zencefil taze olmalı, ezik veya yumuşak olmamalı çorbalar, salatalara, tatlılara ekleyebilirsiniz baharat toz olarak da kullanılır tazesi de ağrılara sürerek, çay olarak kullanırsınız, mide bulantısında vücudu rahatlatmak için, adet sancılarının hafifletilmesinde çay olarak tüketebilirsiniz.

 

 

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı