Sağlık

Kırışıklıklar Neden Olur?

Kırışıklıklar neden olur? Derinin kollajen ve elastik liflerinin iç ve dış etkenlerden dolayı zarar görerek kırışıklık olmasıdır.

Derinin kırışmasına neden olan  iç etkenler, genetik miras, cildin fiziksel ve kimyasal yapısı, sirkülasyon şartları gibi etkenler etkili olmaktadır.

Derinin dış etkenlerden dolayı kırışıklık olması, alışkanlıklarımız, çevre etmenleri, beslenme şartları, stres, iklimsel özellikler, güneşin etkileri, uv ışınları, hava kirliliği, enfeksiyonlar ve çeşitli hastalıklar etmen olabilmektedir.

Yaşlanma nedenlerinden biri de serbest radikallerdir, dengesiz oksijen molekülleri hasar birikimine yol açan biyolojik kusurlar da denilebilir ancak tek başına yaşlanma sebeplerinden değildir.

 

Serbest radikaller bu doğal süreçte oluşabilir bunlar stres, yanlış beslenmek, diyet, ilaçlar, hava kirliliği gibi etmenler başta gelmektedir. Çeşit etmenlerden dolayı hücre hasarları oluşur, hasarların birikmesi de doğal olarak yaşlanma sürecini hızlandıracaktır.

Serbest radikalleri aza indiren antioksidanları bazı besinlerden almanın yaşlanma sürecini yavaşlatacağı yönünde  bulgular olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Geçmişte bilim adamlar yaşlanma ile ilgili iki teori açıklamışlardır. Birinci teori, yaşlanmanın doğal olarak vücuda programlandığını, ikincisi de yaşlanmanın zamanla biriken genetik, fizyolojik, stres, çevresel etkenlerin hasar birikimi ile oluşan erken yaşlanma sürecidir.

Bir insanın ömrünü uzatan ve kısaltan nedenler vardır, hücreler, genler, oksijen, hücrelerin aşınması ve serbest radikaller gibi etmenler insan yaşantısında etkili olmaktadır.

İyi haber insanların yaşam kalitesini artırmak ellerinde olan bir şey, egzersizler kemik ve kas erimesini en aza indirebilir, sağlıklı beslenerek damarları ve kalbinizi koruyabilirsiniz, zihinsel zindeliği koruyarak beyninizi çalışkan tutabilirsiniz, antioksidan beslenerek serbest radikallerin neden olduğu hasarı en aza indirebilirsiniz.

 

Cildimiz için nasıl beslenmeliyiz?

Meyve ve sebzeler

Her renkten meyve ve sebze tüketerek, soğan sarımsak, maydanoz, yaban mersini, yeşil çay gibi antioksidanlar. E vitamini açısından zengin besinler, flavonoidler, kuru yemişler ve C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler tüketerek vücut direncini artırmak ve kollajen üretimini oluşturmaya yardımcı olmak.

-Et ve balık

Kolajen üretimi hayvansal proteinden oluşur, meyve ve sebzelerde protein az olduğu için et ve balık tüketmek gerekir. C vitamini kolajen üretimine yardımcı olsa da düşük miktarda ancak hasar görmüş hücrelerin onarımına yardımcı olmaktadır.

Kakao ve çikolata

Bitter çikolata cildi güneşin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olurken, kan dolaşımını artırır, cildi nemlendirerek pürüzsüz olmasına yardımcı olur.

Omega-3

Cildin sağlıklı olması için gerekli olan yağın alınması gerekir, balık, ceviz, fındık, fıstık, gibi zengin besinler tüketerek cildin nemli kalmasını ve zihin sağlığını korumaya yardımcı olur.

-Otlar ve baharatlar

Fesleğen, kekik, adaçayı, biber, tarçın, zencefil, zerdeçal, hindistancevizi, gibi besinler hücresel yaşlanmayı geciktirir.

Esansiyel yağlar

Cilt için uygun olan esansiyel yağlar, cilde akşamdan masaj yaparak uygulanır ve cildin dışarıdan nemli kalması sağlanır.

Su

Cildin içeriden ve dışarıdan nemli kalması ve genç olması için gerekli zira kuru cilt erken yaşlanma nedenlerinden biridir.

 

 

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı