Anne ve Çocuk

Hamileler İçin Diyet Programı

hamileler için diyet

Gebelik döneminde anne adaylarının çok kilo alacak biçimde beslenmesi yerine bebekler için gereken mineraller ve vitaminleri karşılamak üzere beslenme listesi uygulanmalıdır. Yağlı gıdalar, tatlılar hamilelik döneminde anne adaylarının aşırı derecede kilo alınmasına neden olurken bebek için olumlu etkisi de bulunmamaktadır. Hamilelikte şeker diyet listesinde yer almakta fakat kontrollü kullanımı gerekmektedir. Gebelik planlanmaya başlamadan 3 ay öncesinden gebeliğin 13. haftasına dek folik asit kullanımı önerilmektedir. Gebelik döneminde içinde kimyasal madde bulunan salam, sosis gibi işlenmiş etler, hazır çorbalar, fanta, kola gibi asitli içecekler tercih edilmemesi gerekmektedir. Gebelik döneminde 9 ile 12 kilo arasında kilo almak gayet normaldir. En çok 15 kilo alınması normaldir. Hamilelikte diyet yapanlar planlı olarak diyet programlarına yönlendirilmelidir. Anne adayları hamilelik döneminde çok yiyerek değil sağlıklı beslenerek bebeklerini de korumaktadır. Bebeklerin enerji ve beslenme ihtiyaçları zamana göre hızla artmaktadır. Hamilelerin günde 2000 kalori alacak şekilde beslenmesi önerilmektedir. Gece uyurken 1 bardak süt tüketimi de önem taşımaktadır. Ara öğünlerde 2 meyve ve 3 ile 4 parça ceviz tüketimi de hem anne hem de bebek gelişimi için son derece önemlidir. Ara öğünlerde tost yanında ayran tüketimi de son derece önemlidir. Haftada 1 ile 2 kez sütlü tatlı tüketilebilir. Hamilelikte diyet yapıp kilo verenler ise bebeklerine zarar vermeden, uzman kontrolünde, geniş zaman aralığında kilo verdiklerini belirtmiştir.

 

 Hamilelik Diyeti

 

Kahvaltı öğününde 1 su bardağı süt, 1 kibrit kutusu ölçüsünde peynir ya da 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı dolaylarında pekmez, havuç ya da domates, 1 ince dilim ekmek tüketilmelidir. Öğle yemeğinde 1 porsiyon zeytinyağlı barbunya pilaki, 1 kase tarhana çorbası, 1 kase yoğurt, 1 ince dilim ekmek, 1 porsiyon meyve tüketilmelidir. Ara öğünlerde 1 ince dilim ekmek, 1 kibrit kutusu peynir, 1 porsiyon meyve tüketilmesi önerilir. Akşam yemeğinde ise 3 adet köfte ya da et, ya da balık, tavuk tüketilebilir. Hamilelikte kilo vermek istiyorum diyenler bilinçsiz şok diyetlere yönlenmemeli, uzmanların yardımı ile bebeğe zarar vermeden kilo vermelidir. 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 ince dilim ekmek, 1 porsiyon pilav ya da makarna da akşam yemeğinde menüde yer almaktadır. Uyurken ise hem bebek hem de anne sağlığı için 1 porsiyon meyve tüketilmelidir. Diyet menüsünde peynir ya da ekmek yerine 1 dilim börek ya da kek tüketilebilir. Aynı miktarda et ölçüsü de herhangi bir yemek içerisinde kullanılabilir.

Bebeğe zarar vermeyen hamile diyeti menüsü ise diyetisyenler tarafından bebeklerin gelişimi de göz önüne alınarak hazırlanmaktadır. Gebeliğin hangi döneminde olunduğuna göre diyet programı düzenlenmesi gerekmektedir. Gerekli protein alımı için menüler diyetisyenler tarafından düzenlenmelidir.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı