Anne ve Çocuk

Bebeğinizi Doğru Emziriyor Musunuz?

Henüz ilk defa anne olmuş bir kadın bebeğini doğru emzirip emzirmediğini nasıl anlayabilir? Doğru emzirme süreci yaşayabilmek için nelere dikkat etmelidir? Doğru emzirme nasıl olur? Bebeğin emip emmediğini nasıl anlarım?

Emzirme konusu, birçok annenin doğum sonrasındaki en temel sorunlarındandır. Hele bir de; ilk defa anne oluyorsanız her şeyi merak eder, en ince ayrıntısına kadar öğrenmeye çalışırsınız. Bu nedenle bu yazımızda sizlere doğru emzirme pozisyonlarından ve emzirirken dikkat etmeniz gereken konulardan bahsedeceğiz.

Bebeğinizi Doğru Emzirme 1

Doğru Emzirme Pozisyonu Var Mıdır? Varsa Bu Pozisyon Nasıl Olmalıdır?

Emzirme esnasında mutlaka rahat bir pozisyonda olmanız gerekir. Özellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda saatlerce bu pozisyonda oturacağınızı düşünürsek eğer, kendinizi en rahat hissettiğiniz pozisyonu bulmanızı tavsiye ederim.  Bebeğinizi emzirirken geçireceğiniz süre, ikiniz arasındaki en özel zamandır. Bu nedenle rahatınız için ne gerekiyorsa yapın ve bu anın tadını çıkarın. Aslına bakarsanız; doğru emzirme pozisyonu diye nitelendirebileceğimiz net bir pozisyon yoktur. Fakat dik oturup arkanıza yaslanmanız ve ayaklarını uzatmanız tavsiye edilir. Hatta sırtınızın ya da belinizin arkasına küçük bir yastık alarak da pozisyonunuzu destekleyebilirsiniz.

Bebeğinizi Doğru Emzirme 2

Bebeğimin Emip – Emmediğini Nasıl Anlarım?

Bebeğin doğru emip emmediğini anlamak için; memeyi kavrama durumuna ve ağız açıklığına bakmalısınız. Memeyi iyice kavrayan ve ağızı tam açık olan bebek doğru emiyor demektir. Emme işlemini doğru yapan bebeklerin çenesi anne memesine değerken, alt dudağı dışa dönüktür. Aynı zamanda yanakları yuvarlak ve dolgundur.

Meme başının etrafındaki koyu renkli dokunun büyük bir bölümü bebeğin ağzının içindedir. Memeye tam olarak yerleşemeyen bebekler meme başını emmeye çalışırlar. Bu bebekler süt kanallarına tam olarak ulaşamadığı için sütü sağamaz ve ememezler. Dışarıdan bakıldığında bebeğin sütü alamadığını gözlemlemenizde mümkündür.

Bu bilgiler konuyu anlamanız için yeterli olmadıysa, emzirme eğitimi niteliğindeki emzirme tekniklerini aşağıda maddeler halinde açıkladık.

 

Emzirme Esnasında Uygulanacak Emzirme Teknikleri Nelerdir?

  1. Bebeğinizi rahat ettirebilmek için önce kendinizi rahat olmalısınız. Bu nedenle kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir koltukta, sırtınız dik olacak şekilde oturun.
  2. Bebeğinizin yüzü ve gövdesi size dönük ve aynı doğrultuda olacak şekilde kucaklayın. ( aynı zamanda bebeğin başını gövdeye göre yüksekte tutmalısınız )
  3. Kolunuza dirsekten büküp bebeğin başını bu kıvrıma yerleştirin. eğer gerek duyarsanız bebeğin başının altına bir yastık ile destekleyebilirsiniz.
  4. Uygun kavrama Bebeğinizin emmesini kolaylaştıracak için meme ucunu uzun baş ve işaret parmaklarınızla sıkın. ( yuvarlayın )
  5. Emzirme esnasında bebeğinizin yukarıda bahsettiğimiz özellikleri gösterip göstermediğine bakın. ( memeyi kavrama, ağız açıklığı vb. )
  6. Uyguladığınız emzirme tekniklerine rağmen bebeğiniz memeyi kavramıyorsa, göğüs ucunu bebeğin alt dudağına değdirip ağzını açmasını sağlayın.

Bebeğinizi Doğru Emzirme 3         Bebeğinizi Doğru Emzirme 4

Bunlara ek olarak emzirme işleminiz bittikten sonra bebek göğüsten ayrılmıyorsa, parmağınızla ağzının köşesinden göğsünüze doğru bastırın. Bebeğinizin memeyi yakaladığı esnada göğsünüzü çekerseniz göğüs ucunuzu acıtabilirsiniz.

Emzirirken dikkat edilmesi gerekenler bu saydıklarımızla sınırlıdır. İlk defa anne olmanın verdiği tecrübesizlikten dolayı tedirgin olmanız normaldir. Bu maddelere dikkat ettiğiniz sürece, emzirme sürecini başarılı bir şekilde anlatabilir ve bu özel anlarınızın tadını çıkarabilirsiniz.

 

İşte siz ve bebeğiniz için diğer önemli bilgiler burada..

 

 

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı