Sağlık

Uykunuzun Gelmesine Yardımcı Olan Besinler

Uykunuzun Gelmesine Yardımcı Olan Besinler

Uykusuzluk sorunları yaşayanlarda bir çok nedenleri olurken, sizin uykusuzluğunuz  altında da bir çok neden yatıyor olabilir. Düzenli olarak uyku programları hazırlayarak uyku sorununuzu çözmeye çalışın, örneğin akşam yediğiniz bir yiyeceğin veya çayın sizde uykusuzluk yapıp yapmadığına dikkat ederek akşamları yemek konusunda bir program yaparak beslenmenizi ona göre düzenleyebilirsiniz.

Ancak stres veya tıbbi açıdan uyku sorununuz var ise bir uzmandan yardım alarak uyku düzeni sağlayabilirsiniz.

Yatmadan önce hafif atıştırmalıklar ile en azından sizi rahatlatıp gevşetecek ve uykunuzun gelmesine yardımcı olacak besinler ile uyku alışkanlığı edinebilirsiniz.

Kalitesiz uyku gün içinde bir çok aktiviteleri ve iş hayatını sekteye uğratabilir ve konsantrasyon düşüklüğüne neden olarak yaşam kalitenizi düşürebilir.

Yeterli uyku uyuduğunuzda dinlenmiş ve güne başlayacak enerjiyi almış olursunuz, uyku çok önemli beynin ve bedenin dinlenmesi için gerekli olan  önemli ihtiyaçlardan biridir.

Uzmanlar, uyku sorunu yaşayanlarda daha kaliteli uyumak için bazı besinlerin uykuya iyi geldiğini kanıtlamışlardır, muz, kiraz, mısır gevreği, süt, hindi eti, patates, papatya ve yasemin çayı gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirterek, akşamdan enerji verecek besinlerin tüketilmemesi bu besinlerin enerji vererek uykuyu kaçıracakları belirtilmiştir.

Akşamdan yenilmemesi gereken ve enerji veren uyku kaçıran gıdalar, kırmızı et, şarap, kahve, çay, kafeinli besinler, bitter çikolata, enerji içecekleri, tavuk ve bazı baharatların tüketilmemesi gerektiği belirtilmiştir.

 

Uykunuzun gelmesine yardımcı özel besinler:

1-Ceviz

Badem kasları rahatlatmaya yardımcı olurken uykunun düzenlenmesinde rol oynayan magnezyum içermektedir. Fındık, fıstık, ceviz içinde bulunan  melatonin, yer fıstığı içinde bulunan triptofan uykuya teşvik ederek uyku düzenlemesine yardımcı olurlar.

2-Muz

Uykuya neden olan magnezyum ve triptofan ile zengin besin kaynağı ağrılı bacak kramplarını önlerken rahat bir uyku uyumanızı da sağlayacaktır.

3- Papatya Çayı

Sakinleştirici papatya çayları stres azaltıcı özelliklere sahip, yine diğer seçeceğiniz kafeinsiz çaylar sizi gevşetip rahatlatarak uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.

4-Karbonhidratlar

Karbonhidrat tüketmeniz uykunuzun gelmesini sağlayacak triptofanı mineralleri beyninizi rahatlatarak ve  uykuyu tetikleyerek uyumanızı sağlayacaktır.

Tahıl, süt, peynir gibi gıdalar triptofan açısından  zengin gıdalardan bazılarıdır.

5-Süt

Uykuya teşvik eden triptofan amino asitleri sayesinde beyni uykuya geçirecek hormonları salgılayarak uyumanıza yardım eder, süt ve süt ürünleri tüketerek akşam öğününüzü düzenleyebilirsiniz.

6-Kiraz

Uyku döngüsünde önemli bir hormon  olan melatonin besleyici kaynaklarından biridir, kiraz veya kiraz suyu tüketerek uykunuzu düzenleyebilirsiniz. Kiraza eş olarak ananas, portakal gibi meyvelerden faydalanarak vücutta doğal melatonin hormonun salgılanmasını sağlayarak uykuya geçebilirsiniz.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı