Sağlık

Mide ve Bağırsak Şişkinliğine İyi Gelen Besinler

Mide ve Bağırsak Şişkinliğine İyi Gelen Besinler

Yemek sonrası şişkinlik ve gaz oluşumu hiç istemediğimiz durumlar olsa da bazan kaçınılmaz olabiliyor. Sıkışan gaz ve şişen bağırsaklar ağrı, yorgunluk, vücut kokusu ve kabızlık olurken ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yanlış beslenme, gecenin sonunda bağırsak sancısı ve mide ağrıları olarak size geri dönmektedir.

Mide ve bağırsak şişkinliğine midedeki mayaların aşırı büyümesi ve bağırsaklardaki kötü bakteriler neden olmaktadır.

 

Mayalı ve kötü bakterilerin oluşumunu engellemenin bazı yolları vardır, işte alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:

-Yemek saatlerinizi ayarlayın, ara öğün arası dört saat olmasını bekleyin, yiyecekleriniz tamamen sindirilmiş olsun.

-Yemeği çok çiğneyin ve yemek yerken konuşmayın, yemekle birlikte midenize hava yutmayın.

-Meyveyi tok karnına yemeyin, boş  midede yiyin zira meyve başka yiyeceklerle tüketildiğinde gaz ve şişkinlik yapar.

-Doymuş yağlardan uzak durun, doymuş yağlar şişkinlik ve gaz yapar.

-Beyaz ekmek ve unlu gıdaları tüketmekten kaçının, bağırsaklarda sindirim ve tahrişe neden olabilmektedir.

-Yemek esnasında sıvı tüketmeyin, yemek öncesi veya sonrası sıvı tüketin, sıvılar sindirim sularını incelttiğinden yiyecekleri sindirmek zorlaşmaktadır.

Bu konular ağrı ve şişkinliğinizi önlemeye yardımcı olacaktır. Çeşitli bitki çayları ve sarımsak bağırsak bakterilerini yok ederek şişkinliğinizi önleyecektir. Sebzeleri tüketin, sebzeler lif içerdikleri için kolayca sindirilecek ve şişkinliğiniz oluşmayacaktır. Esmer pirinç, lifli doğal tahıllar, fermente gıdalar, kefir, roka, hindiba, sirke ve zeytinyağı gibi besinler şişkinliğinizi önleyecektir.

 

Gaz ve şişkinliğinizi önleyecek diğer besinler şunlardır:

1-Zencefil

Sindirimi kolaylaştıran, mide ekşimesini azaltan ve iltihaplanmayı önleyen antiseptik bir besindir. Zencefil baharatların kralı olarak da bilinir bağırsakları dinlendirir, parazitlerden korur ve hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.

2-Nane

Mide yanmalarını rahatlatır, hazımsızlık ve sindirim sorunlarını ortadan kaldırarak rahatlamanızı sağlar. Krampları azaltır, mide bulantısını geçirir, şişkinliği ve gaz oluşumunu engeller.

3-Rezene

Antioksidan bir bitki olan rezene tohumları sindirim sularını salgılayarak besinlerin midede kolayca sindirilmesine yardımcı olurken şişkinlik ve gaz oluşumunu da önlemiş olur. Mide ve bağırsaklardaki iltihaplanmayı önler ve vücudun besin maddelerini kolayca emmesine yardımcı olur.

4-Kimyon

Yemeklerde çokça kullandığımız bu baharat, vücut detoks olarak kullanılabilir, tonik görevi görürken sindirimi kolaylaştırarak şişkinliği ve gaz oluşumunu engellemiş olur.

5-Kırmızı biber

Biberlerin her türü iyi baharatlardan biri olarak sindirimi kolaylaştırır, mide rahatsızlıklarını ve şişkinliği önler. Vücutta iltihaplanmayı  ve gaz oluşumunu önleyerek rahatlamanızı sağlar.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı