Sağlık

Mutfakta Kullanılan Kimyasallar

Mutfakta Kullanılan Kimyasallar

Alışveriş yaparken bilinçli seçimler yaparak evlerinize zehirli kimyasalların girmesini engellemiş olursunuz. Temizlik kimyasal ürünleri son zamanlarda daha çok üretilmeye ve nüfus attıkça daha çok tüketilmeye başlandı. Alışverişe gittiğimizde etiket üzerini okuyalım, doğaya geri dönüşümlü bir ürün mü çevresel açıdan ve bizim açımızdan evlerimizde güvenli kullanacağımız ürünler mi en azından tehlike boyutunu ve nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmiş oluruz.

Mutfakta çok amaçlı temizlik maddelerinde bulunan temizleyiciler, beyazlatıcılar, parlatıcılar, siliciler, leke çıkarıcılar, bulaşık deterjanları, fırın temizleyiciler, yağ çözücüler, çamaşır makinaların da kullandığımız yumuşatıcılar gibi bir çok temizlik ürünleri vardır.

Bakalım evlerimizde kullandığımız kimyasalların içerisinde neler var ve ne gibi zararlı etkileri olduğunu öğrenelim.

Beyazlatıcılar, içerisinde bulunan sodyum hipoklorit orta dereceli astım belirtilerine ve ciddi şekilde solunum problemlerine yol açar.

Metal parlatıcılar, içerisinde petrol damıtma maddeleri bulunur. Kısa süreli maruz kalındığında sinir sisteminde, deride, böbreklerde ve gözde ciddi hasarlara yol açmaktadır.

Amonyak, cam temizlik maddelerinin içersinde bulunur. Gözü tahriş eder, baş ağrısı ve akciğer harabiyetine yol açar.

Dezenfektanlar, fenol ve kresol bulunması, ishal, bayılma, baş ağrısı ve böbrek hasarlarına yol açmaktadır.

Mobilya ve yer cilalarında, nitrobenzen, nefes kesilmesine, kanser ve doğum kusurlarına neden olmaktadır.

Leke sökücü ve halı temizleyiciler, içerisinde trikloroetan bulunur, karaciğer ve böbrek hasarına yol açar kanserojendir.

Tuvalet temizleyicileri, içerisinde hidroklorik asit ve sodyum asit bulunur. Deride yanmalara, ishale, mide yanıklarına, göze değdiğinde körlüğe giden sorunlar oluşturmaktadır.

25

Naftalin, insanlar için kanserojen olmakla birlikte sinir sisteminin harabiyetine yol açmaktadır.

Yumuşatıcılar, içerisinde bulunan parfümler hassas bünyeli kişilerde alerji ve tahrişe neden olmaktadır.

Son zamanlarda teknoloji ile birlikte hayatımıza giren zehirli maddeler vücudumuzda yağ dokusunda birikerek zehir seviyesini artırmaktadır. Zehir birikimi  genç yaşlardan başlayarak doğum kusurlarına, psikolojik bozukluklara ve  bir çok rahatsızlıklara neden olmaktadır.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı