Sağlık

Sağlıklı ve Huzurlu Uyumanın Yolları Nelerdir?

Sağlıklı ve Huzurlu Uyumanın Yolları Nelerdir?

Uykusuzluk ruh sağlığını ve günlük yaşamı etkilemektedir. Kaliteli uyku yaşam kalitesini artırmaktadır. Uyku kalitesini artırmak için şunları yapabiliriz. Hiç bir şey gece uykusu kadar keyifli olamaz. Yatağımıza gömülürüz ve hiç kalkmak istemeyiz, özellikle kışın soğuk havalarda ya da yağmurlu havalarda yataktan kalkmak istemeyiz.

uykucu

Kim daha fazla uyumak istemez . Bazıları da uyuyamaz, en küçük bir ses, stres uykusuzluğa yol açarak yaşamın kalitesini düşürebiliyor. Uyku bozuklukları uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, ilaç kullanımı, tütün veya alkol kullanımı uykusuzluğa neden olabilmektedir. Yeterli uyku alınmadı mı ertesi gün esneme, kaslarda ve sinirlerde gerginlik, stres, performans düşüklüğü, kalp hastalığı, bellek bozukluğu gibi sıralanıp gidilebilir.  Kronik uykusuzluk varsa acil uzmandan yardım almalısınız.

Linden-Tea-Images

Uyku hijyeni denilen bir şey vardır, kişisel hijyene benzer. İyi bir gece uykusu için vücudun hazırlanması gerekir, ellerin ve yüzün yıkanması, dişlerin fırçalanması, ılık bir duş, bitki çayı ya da hafif bir şeyler okumak uyku öncesi hazırlıklarınız olabilir. Uyku mutluluk demek,uyku huzur demek,uyku sağlık demektir.

1. Yatmadan önce kahve, çay, sigara ve alkol tüketmeyin. Kafeinli ürünler uyku kalitesini düşürür. Kahve, çay ve çikolata uyarıcı etkisi yapar. Yatmadan önce gazoz , ağrı kesiciler ve tütün kullanmaktan kaçınmalıdır. Gece boyunca uykuya dalamazsınız, uyarıcı etkilerinden dolayı uyku kalitesiz olabilir.

2. Işık, sağlıklı bir uyku için gün boyunca yoğun yapay ışıktan uzak durmaya çalışın. Araştırmalar ışığın beyni uyanık tuttuğunu ve uyku ile uyanıklık arasında bir döngü oluşturduklarını kanıtlamışlardır.

3. Egzersiz, yatmadan 3 saat önce hafif egzersizler yapın, çünkü stres hormonu kortizol salgılayarak vücudu uyararak uyumanızı engeller.

4. Uyku ortamı oluşturun Sessizlik, karanlık ve serin bir ortam uyku için gerekli olan sebeplerdir.  Işığa  engel olamıyorsanız  göz maskesi kullanın, karanlık uykuya dalmanıza yardımcı olur.

Illustration of a Family Exercising Together

5. Her zaman aynı saatte uykuya yatın. Hafta sonları geç yattığınızda düzeniniz bozulur ve uyuyamazsınız.  Uyku için yatış ve kalkış saatleriniz hep aynı olsun.

6. Yatağınız rahat olsun. Yatak kullanma süresi 8 yıldır, bu süre sonunda yatağınızı değiştirin. Yastığınız ve yorganınız temiz ve rahat olsun. Odada bulunan toz ve akarlar burnunuzu tıkayarak uyumanıza engel olurlar.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı