Sağlık

Demir Emilimi Nasıl Sağlanır ?

Yayınlanma tarihi

Vücudumuz en iyi şartlarda demiri verimsiz emer. Demir vücudumuzdaki kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşımaya yardımcı olur ancak fazla emilen demir karaciğerde depolanır ve hasarlara neden olur.

Bazı gıdalar ve vitaminler demir emilimi ne yardımcı olurken bazıları da bunu azaltır.

Demir iki şekilde bulunur: bitkilerde ve hayvansal gıdalarda. Vücudumuzda demir eksikliği belirlendikten sonra bu eksikliğe yardımcı olacak besinleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz.

-C vitamini

Hem demir içermez hem de demir emilimine yardımcı olur. Turunçgiller, meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kavun, patates, domates gibi C vitamini açısından zengin besinler demir emilimine yardımcı olmaktadır.

Demir emilimini arttıran meyveler

-Turunçgiller

Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveler C vitamini içerdiğinden demirleri emmeye yardımcı olurlar.

Limon suyu C vitamini oranının günlük %31’ini sağlar.

-Meyveler

Çilek C vitamini açısından yüksek bir meyvedir; ahududu, böğürtlen, yaban mersini besin ve enerji verici C vitamini açısından zengin meyvelerdir.

Kavun C vitamininin günlük %96’sını sağlar, sabah kahvaltılarında tüketebilirsiniz aynı zamanda demir açısından zengin gıdalar ile birlikte tüketebilirsiniz.

-Tropikal meyveler

Kivi C vitamini açısından zengin ve çok yararlı bir meyve, yine papaya, mango gibi meyveler günlük değerin %159’unu karşılamaktadır.

Kaçınılması gereken besinler

Bazı gıdalar demir emilimini arttırabilir, demiri zenginleştirmeye çalışırken ve demir açısından zengin gıdaları tüketirken çay ve kahve içilmemelidir. Bunların içeriklerinde bulunan taşin asidi demir absorbasyonunu %50 ila %60 azaltabilir.

Baklagiller, süt ürünleri, hububat gibi gıdalar kalsiyum kaynakları demir emilimini azaltır.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar