Sağlık

Kolesterol Düşüren Besinler Nelerdir?

Kolesterol düşüren besinler nelerdir? Dolaşım sistemi içinde bulunan yağlı maddelerdir. Düşük yoğunluktaki lipoproteinin yüksek oranda olması sert ve yağlı kolesterol tabakasının damarların iç duvarlarına yapışarak kan dolaşımını sınırlamasına neden olmasıdır.

Yağlı et, yağlı süt ürünleri ve yağlı hayvansal gıdaların ağırlıkta tüketilmesi kötü kolesterole neden olmaktadır.

Yüksek kolesterol nedeni genetik faktörler ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Dolaşım sisteminde damarların tıkanmasına, kalp krizine ve felç gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Kötü kolesterolü düşük tutmak için, öncelikle kan tahlili yaptırmak ardından diyet türü beslenmeye geçmeniz gerekir.

Kan tahlili yaptırmadan kolesterolünüz olup olmadığını bilemezsiniz, zira belirtileri olmayan ve birden gelen bir rahatsızlık, eğer ölçüm yaptırım öğrenmişseniz  ve kolesterol tanısı konulmuşsa, damarlarınızda yağ birikmeye başlamış demektir.

Yaşla birlikte ilerleyen kolesterol, sağlıksız beslenme ve menopoz yükselmesine neden olan etkenlerin başında gelmektedir.

Kötü kolesterolü düşürmek için tüketmeniz gereken besinler

1-Patlıcan, kolesterol düşüren, lif oranı yüksek ve bamya ile birlikte iyi birer çözünür lif kaynağıdır.

2-Soya fasulyesi, kolesterol düşüren en güçlü yollarından biri olarak %6 oranında ve 25 gr tüketmeniz yeterli olacaktır.

3-Balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından zengin  kan dolaşımındaki trigliseritleri azaltır ve anormal kalp çarpıntılarını önlemeye yardımcı olur.

4-Elma, üzüm, çilek, narenciye ve diğer meyveler  lif oranı pektin bakımından zengin besinlerdir.

5-Badem, ceviz, fındık ve fıstık  kötü kolesterolü %5 oranında   düşürür ayrıca omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan kuruyemişler, kalp sağlığını korumaya yardımcı olurlar.

6-Fasulye, mercimek, nohut, bezelye ve barbunya lif bakımından zengin ve zayıflamaya yardımcı olan aynı zamanda kolesterol düşüren sağlıklı besinlerdir.

7-Arpa, yulaf ve kepekli tahıllar, özellikle çözülebilir elyaf aracılığı ile kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

8-Avokado, LDL’yi %22 oranında düşürür, ayrıca muzdan daha fazla potasyum bulunur, kalbi sağlıklı tutabilen yararlı içerisinde  tek doymamış yağ asitleri bulunur.

9-Bitter çikolata, Günlük 75 gr tüketildiğinde LDL’yi %6,5 oranında azaltabilir.

10-Çay, yeşil, siyah veya bitki çayları, tansiyonu sağlıklı tutmanıza, iltihaplanmayı azaltmaya ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olacaktır.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı