Sağlık

Yüksek Tansiyonun Düşürülmesine Yardımcı Olacak Gıdalar

Yayınlanma tarihi

Kan basıncı kalp pompalarındaki kan miktarının arterlerdeki kan akışına karşı direnç miktarını belirler, kalbiniz ne kadar çok kan pompalar ve arterler daralırsa tansiyon o kadar yükselir. Yüksek tansiyon genellikle uzun süre boyunca gelişir ve herkesi etkiler, genelde baş ağrısı, basınç, nefes darlığı ve burun tıkanıklığı olarak belirtileri ortaya çıkar. 40 Yaş sonrasında sık sık tansiyonunuzu ölçerek kendinizi kontrol edin bir sorun olduğunda doktor ile görüşerek tedavi yollarını belirleyin.

Yüksek tansiyonlu kişilerde kan basıncını yükseltecek gıdalardan kaçınmaları gerekmektedir.

 

Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olacak gıdalar:

-Patates

Patatesi kızartma olarak değilde tabi ki fırınlanmış olarak tüketmeniz yüksek tansiyon açısından daha sağlıklı besin maddesine dönüşebilmektedir.

Patatesin içerisinde hipertansiyonu önleyen magnezyum, potasyum açısından zengin vitaminler kan basıncını düşürmeye ve kan akışının düzenli akmasına yardımcı olmaktadır.

-Süt

Süt kalsiyum ve D vitamini açısından zengin kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır.

-Yumurta

Yumurta kalp açısından da sağlıklı bir besin maddesidir, kan basıncını düşürerek beyinde oluşan basıncı düşürür, protein ve D vitamini açısından sağlıklı bir besin kaynağıdır.

-Brokoli

Bu sebze kan basıncını düzenleyen mineraller, magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi vitaminler açısından zengin, kalp hastalığı ve inme gibi riskleri ortadan kaldırarak yüksek tansiyon oluşumunda rol oynayan arter hasarlarını azaltmaya yardımcı olacak bileşiklerle doludur.

-Kırmızı pancar

Kırmızı pancar suyu kan basıncını düşürmeye yarayan nitrat, nitrik oksit, kan damarlarını genişleterek kan akışına yardımcı olarak yüksek tansiyonu düşürmektedir.

-Susam yağı

Susam yağı kan basıncını düşürecek yağ asitleri, sesamin, sesamol ve oryzanol gibi antioksidanlar açısından zengin,  yüksek tansiyonu düşürmektedir.

-Muz

İçerisinde kan basıncını düşürmeye yarayan potasyum bakımından zengin olan muz, arterler arasından kan akışını düzenleyerek yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olmaktadır.

-Bitter çikolata

Koyu renkli çikolata antioksidanlar açısından zengin ve flavanol ile kan akışını düzenleyerek kan basıncını düşürmektedir.

-Diyet ve egzersiz

Diyet ve egzersiz kan basıncını düşürmek için önemli etkenlerdendir, mineraller olarak magnezyum, kalsiyum, potasyum, folik asit, kakao, koenzim Q10, sarımsak, nitrik oksit kan damarlarını genişleterek kan akışını düzenler, ayrıca keten tohumu ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıda takviyeleri ile birlikte tansiyon tedavilerine eklemeyi unutmayın.

Ayrıca derin nefes alma teknikleri, meditasyon teknikleri uygulayarak stresi azaltarak rahatlamaya çalışın ve kan basıncınızın düşeceğini ve yüksek tansiyon gibi bir sorunun ortadan kalkacağını göreceksiniz.

-Tuzu azaltın

Yemeklerinizde  sodyum seviyesi 1.500 mg, 50 yaş ve üzeri için özellikle yüksek tansiyon ve diyabet hastalıkları olanlar için yeterli tuz miktarıdır.

Yüksek tansiyonun engellenmesine yardımcı olacak besinleri tüketin.

-Kilo verme

Aşırı kilolu kişilerde sağlık sorunları olabileceği gibi yüksek tansiyon riski de bulunmaktadır, kilo sorunları riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir, fazlalıklardan diyet ve yaşam tarzı ile kurtulabilirsiniz.

 

-Evde kan basıncı kontrolü

Evde sık sık kan basıncı seviyelerinizi takip edin, hangi saatlerde, hangi gıdalar ve yağlar etkiliyor doktorunuza bilgi verin, kan basıncını düzenleyecek teknik ve yöntemleri sizinle paylaşacaktır.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar