Dekorasyon

Porselen Kültürü ve Dekorasyon Ürünleri

Porselen Kültürü ve Dekorasyan ürünleri  denilince ilk akla gelen tabi aynı zamanda bir sanat olarak porselen, kültürlerin yaşaması ve halkların arasında yüzyıllardır bir çok değişim geçirerek günümüze gelmesidir. O dönemin yaşamış halklarını geleneklerini, kırsal, şehirsel yaşam tarzlarını, kahramanlıklarını, dinsel ve kültürel özelliklerini günümüze kadar yaşatarak bilgi vermektedir.

Porselenin göz alıcı etkisi, zarafeti, güzelliği ve renklerin parlaklığı insanları yüzyıllar boyu cezbetmiştir, toprak, hava, su ve ateşin bir araya getirilmesiyle oluşan toprak bir toplumun kültür seviyesini anlatmak için o kültürün seramiklerine yansıdığını görebiliriz.

Çin seramikleri uzun tarihe ve geçmişe sahip çok önemli bir yere sahip, porselen ısıtma malzemelerinin 1200 ve 1400 derece arasında sıcaklıkta dayanıklığı ve yarı saydamlığı oluşturmak amacıyla pişirilen çömleklerdir.

Porselen önce Çin’de gelişti, 1200 yıllarında, daha sonra oradan Asya ve Avrupa’ya yayıldı. Üretim sürecinde toprak ve çanak çömleğin incelik, beyazlık ve dayanıklılık açısından en prestijli çömlek türü olarak kabul edilmiştir.

Dekoratif, çanak, çömlek, boya ve cila ile birlikte figürler oluşturularak elle boyanması ayrı bir değer katarken, endüstride ve teknolojinin gelişimi ile sofra takımları ve çömlek alanlarında daha çok çeşit ve seçenek sunmuştur.

Yuan, Ming ve Qing hanedanları zamanında toprak yoğrularak fırınlarda boyanarak el ile birlikte dekoratif şekiller yapılmakta idi, o dönemin porselenleri dikkatle incelenmesi gerekir, temel özelliklerin anlaşılabilir olması açısından hanedanlık dönemi yaşam kültürlerini açıklamaktadır.

Hanedanlık dönemlerinde porselenler mavi, beyaz, mor, altın, gri ve beyaz renkler ön plana çıkmakta, porselen renkleri hanedanlık dönemlerini ortaya çıkarmaktadır.

Qing hanedanlığı beyaz, yeşil, kristal camlı net ışık, narin alevlenme pembe ve kırmızı sırlı ve karides şeklindeki porselenleri başka hanedanlıkta göremezsiniz.

Qing hanedanlığı döneminde porselenleri ince, küçük ürünler olarak ön plana çıkmaktadır, Ming hanedanlığı dönemi porselenleri genelde mavi, beyaz, mor ve siyah renkler ön plana çıkmaktadır.

Porselen özellikleri, geçirgen, esneklik, sertlik, tokluk, beyazlık, saydamlık ve yüksek dirençli olması başlıca özelliklerini oluşturmaktadır.

Porselen bileşimleri kaolin hammadde olarak kullanılırken diğer hammaddeler feldispat, top kil, cam, kemik külü, steatit, kuvars, petuntse ve alabaster bulunur.

Porselen Çin kökenli, modern malzemelere ulaşmak için uzun zamanlar geçmiştir, Çin porselenleri Ming hanedanlığı döneminde İpekyolu ile Asya, Afrika ve Avrupa’ya mavi ve beyaz olarak yayılmıştır.

Çin’de en değerli porselen Jingdezhen porselenleri Ming hanedanlığı döneminde geliştirilirken Qing hanedanlığı döneminde zirveye çıkmıştır.

Çin geleneğine göre kelebekler uğurlu sayılmakla birlikte uzun ömürlük dileklerini iletirken, sonbahar ay festivali sırasında doğum günü hediyeleri ve fenerleri kelebek desenleri süslemektedir. Qing hanedanlığı döneminde pembe, sarı, siyah, yeşil çanak, çömlek ve dekoratif ürünler mavi ve kırmızı süslemeler yapılmaktadır.

 

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı