Sağlık

Melanin Üretimini Artıran Gıdalar

Yayınlanma tarihi

Melanin derinin, gözlerin ve saçların rengini oluşturan pigmenttir. Melanin görevlerinden biri de UV ışınlarının zararlarından deriyi korumaktır. Melanin pigmentinin azlığında saç beyazlaması, deride açık ve koyu renkli pigmentasyon rahatsızlıkları oluşmaktadır.

Melanin üretimini artırmaya yardımcı besinler;

-Havuç
-Domates
-Kavun
-Yumurta sarısı
-Süt
-Balık

1-Havuç

A vitamini açısından zengin bir besin olan havuç melanin üretimini teşvik eder. Özellikle beta-karoten melanin pigmenti oluşumunda rol oynayan A vitamini bulunmakla birlikte melanin pigmenti oluşumunu teşvik eden doğal bir üründür.

2-Domates

Beta-karoten açısından zengin besinlerden biridir. Havuç ile aynı özelliklere sahip pigment oluşumunu destekler.  Aynı zamanda karpuz, kayısı, papaya, çilek, yaban mersini, kırmızı biber de aynı özelliklere sahip sebze ve meyvelerdir.

3-Kavun

A vitamini ve E vitamini açısından zengin melanin üretimine yardımcı olur. Bronzlaşmak için havuç dan sonra ideal meyvelerden biridir. Aynı zamanda hücrelerin yaşlanmasını önleyen antioksidan deposudur.

4-Yumurta sarısı

Sarısında E vitamini bulunurken, beyazında B vitamini bulunan yumurta melanin üretimini artıran gıdalardan biridir.

5-Süt

Melanin düzeylerini artırmaya yarayan  ideal bir vitamin kaynağıdır.  Vücudumuzda pigment üretimini sağlayan amino asitler, tirozon ve sistin bulunmaktadır. Süt ürünleri, yoğurt, peynir, pirinç ve mısırda bulunmaktadır.

6-Balık

Somon gibi yağlı balıklar çok yüksek oranda D vitamini içerirken melanin üretiminde ve cildin güneşin zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ton balığı da E vitamini açısından zengin besinlerden olup haftada 2 kez beslenme programında bulunması gereken besinlerdendir.

Güneşin en büyük zararlarından biri de erken yaşlanma, cilt lekeleri, cildin elastikiyetini kaybetmesidir. Saat 1:00 ve 03:00 arası güneşten korunmalı. Eğer güneşin D vitamininden faydalanmak istiyorsak başınızı ve yüzünüzü koruyarak 20 dakika güneşte kalıp 8 saat deriyi yıkamadan D vitaminin deri altına geçmesini bekleyerek ancak yararlanabilirsiniz.

2 Yorum

Çok Okunanlar