Sağlık

Karın Şişkinliğinin Nedenleri

Karın şişkinliğinin nedenleri, bir çok olası nedenleri vardır, ancak şişkinliği evde bulunan mutfak malzemeleri ile tedavi edebilirsiniz.

Normal hayatta çoğu insan karın şişkinliği ve hazımsızlık yaşayabilir, egzersizler,  masajlar ve sıvı tutulması gibi etkenlerde etkili olabilir.

Normal yaşantı esnasında ani ve sancılı olan karın şişkinliği için bir uzmandan yardım alabilirsiniz, onun dışında yediğiniz yemekler, gaz birikimi, mide rahatsızlığı ve bağırsak iltihapları gibi nedenlerden de karın şişkinliği yaşayabilirsiniz.

Hazımsızlık nedeniyle oluşan şişkinlik mide ve bağırsakta gaz birikimine neden olur, evde yapacağınız bitkisel ilaçlar ile çözüm bulabilirsiniz.

Eğer karın şişkinliği bir kaç gün sürüyor ve kötüye gidiyorsanız doktora başvurmalısınız, ancak normal bir şişkinlik yaşıyorsanız endişelenmenize gerek yoktur.

Karın şişkinliğinin ve ağrının nedenleri

-Mide ve bağırsakta gaz birikimi varsa şişkinliğe neden olur, bağırsakların hareketli olması, geğirme, karın şişkinliği ve mide bulantısı nedenlerden bazılarıdır.

Yediğiniz gıdalardan gaz olabilir, brokoli, lahana ve karnabahar gibi sebzeler gaz yapar şişkinlik nedenidir.

-Mide enfeksiyonu

-Kronik hastalıklar

-Hazımsızlık, fazla yemek, aşırı alkol tüketimi, ilaçlar ve mide enfeksiyonları gibi sebepler karın şişkinliğine neden olur, bu süreç uzun sürüyorsa doktora görünmelisiniz.

-Mide enfeksiyonları, ishal, kusma, mide bulantısı ve karın ağrısına neden olabilir. Bu durumu ciddiye almalısınız.

Basit karın şişkinliğini azaltmak için evsel tedavi yolları

1-Yürüyüş

Düzenli fiziksel aktivite bağırsakları çalıştırarak şişkinliği, kabızlığı ve gaz basıncını hızlı bir şekilde dışarı atılımını sağlayarak rahatlamanızı ve bu durumdan kurtulmanızı sağlar.

Aynı şekilde yoga hareketleri de bu sıkıntılardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

2-Bitkisel çaylar

Nane çayları veya yeşil tüketmeniz de bağırsakları gevşeterek çalışmasına neden olur. Ancak mide sorunları olanlarda nane tüketmesi sakıncalı olabilir.

3-Masaj

Karna yuvarlak hareketler ile masaj yapmak bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olur.

4-Ilık banyo

Ilık banyo gevşeme sağlayarak şişkinliğin, stresin gitmesine, bağırsakların çalışmasına ve rahatlamaya neden olur.

5-Düzenli yemek

Çoğu insan düzensiz ve sağlıksız beslenmeden dolayı şişkinlik ve bağırsak sorunları yaşarlar. Az, düzenli ve yavaş iyi çiğneyerek yemek sindirim sisteminin daha sağlıklı ve sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır.

6-Probiyotikler

Probiyotikler bağırsaklarda yaşayan iyi bakterilerdir, şişkinliğe ve gaza neden olan bakterileri ortadan kaldırmaktadır, aynı zamanda fazla tuzlu yemek de suyun vücutta tutulmasını sağlayarak şişkinliğe neden olacağını unutmayın.

7-Hastalıklar

Yumurtalık kistleri, jinekolojik ve mide rahatsızlıkları şişkinliğe neden olur bu tür rahatsızlıkları olanlar veya sürekli şişkinliği olanlar doktor kontrolüne gitmeli ve hastalığın nedenlerini öğrenerek tedavi edilmelidir.

8-Vitamin eksikliği ve gıda intoleransı

Demir gibi bazı vitaminler kabızlığa ve şişkinliğe neden olur, gıda intoleransı gibi sorunlar da şişkinliğe ve gaza neden olur. Şekeri sindiremeyen kişilerde sıkça görülen bir rahatsızlık olmakla birlikte süt ürünlerine bir süre ara verin.

Vitamin kullanırken doktorunuz size yumuşatıcı bir ilaç verebilir ve sorun ortadan kalkmış olur.

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı