Hobi

Helleborus Çeşitleri ve Türleri

Helleborus çeşitleri ve türleri, yılbaşında  açtığı için noel gülü de denilen çiçeğin ana vatanı orta ve güney Avrupa’dır. Çoğunlukla dağ bölgelerinde, yapraklı ağaç altlarında ve çalılık alanlarda yetişen çiçeğin beyaz, yeşil, kırmızı, pembe ve mor çeşitleri bulunurken, melez ve hibrit çeşitleri ile renkler çoğalmıştır.

Kompost ve hayvan gübreleri nemli topraklarda rahatlıkla yetiştirilebilir, bahçe  ve saksılarda, açık balkonlarda kolay yetişen dayanaklı bir bitkidir.

Aralık ayı sonunda ve ocak başlarında çiçeklenmesi ilkbahar aylarının başlarına kadar devam eder, havaların şartlarına göre çiçek renk ve yapraklarında değişiklik olurken görsel bir şölen oluştururlar. Bitki yaprakları çoğunlukla alt kısımda bulunurken boyları türlerine göre farklılık göstermekte, ekim yapacağınız zaman tohum veya gölge altında bulunan küçük yavrulardan ayırarak çoğaltma yapılabilir.

Beyaz renkten siyaha kadar türleri bulunan helleborus çiçeği estetik açıdan peyzaj ve bahçeler için tercih edecekleri türlerin başında gelmektedir.

Tohum ekildiğinde ancak, çiçeği 3 veya 5 yıl arasında tohum vermekte kimi türlerde tohum oluşmaz kök ve ayırma yöntemi ile çoğaltılır. Tohumları topladığınız çiçeğin hazırlayacağınız hayvan gübreli ve nemli kompost toprağa ekin 60 gün içinde yeni tohumlar çıkacaktır, daha sonra sonbaharda geniş saksılara fideleme yapabilirsiniz. Helleborus çiçeklerinin türleri her geçen gün daha fazla çoğalmakta ancak biz kadinsen.com olarak sizler için 12 çeşidini araştırdık ve sizlere sunuyoruz. Olgun çiçeklerin tohumları 3-5 yıl arasında oluşmaktadır.

Helleborus türleri

1-Helleborus orientalis

En çok yaygın olan türlerden biridir, yılbaşından ilkbahara kadar çiçek açar.

2-Helleborus foetidus

Yeşil pastel tonlarda çiçekleri bulunur, bazan soğuk havalarda yaprak ve çiçek renkleri kırmızıya ve bordo renge döner, güneşi seven bir tür olarak, sonbahardan ilkbahara kadar kireç yeşili çiçek kümeleri bulunur.

3-Helleborus niger

En saf beyazlardan biri olarak bilinen çiçek, melezleme ile farklı renk ve türleri geliştirilmiş, olgunlaştıkça çiçek renkleri hava şartlarına göre farklı renk kombinasyonları oluşturmaktadır.

4-Helleborus lenten rose

Kremsi beyazdan koyu bronz renk oluşturan bitki, çok sert yaprak ve çiçekleri bulunmakta, her mevsime göre dayanıklılık gösterir. Bitkilerin yerlerini değiştirmenizden hiç hoşlanmazlar, kökten ayırma yöntemi ile çoğaltma yapacağınızda, ayırdığınız kökü su altında yıkayarak gölgeli bol organik hayvan gübreli toprağa dikebilirsiniz.Gerekirse gövdenin altında bulunan yavru köklerden ayırarak çoğaltma yapmak daha sağlıklı ve dayanıklı olacaktır.

5-Helleborus hybridus

Mavi leydi de denilen çiçek, mavi, mor ve siyaha kadar çeşitleri bulunmaktadır. Mor renkli daireler şeklinde çiçek kümeleri bulunur.

6-Helleborus argutifolius

Korsikalı hellebore denilen çiçek, dikenli ve kase şeklinde çiçekleri dökmeyen yaprakları bulunur. Eşit yeşil benekleri kış aylarının sonunda başlayarak yazın başlarına kadar büyüleyici çiçekleri ile mavi-yeşil yaprakları ve kalın gövdeleri bulunur.

7-Helleborus ericmithii

Karaca otu da denilen bitki, koyu yeşil çiçekleri olgunlaştıkça açık yeşilimsi ve pembe renge döner, genleri güçlü bir melez olan çiçeğin diğer adı da şeker aşk dır.

8-Helleborus angel glow

Yaşlandıkça açık renkten soluk pembe çiçekleri açan, lent döneminde çiçek açmasıyla Yunanistan ve Türkiye’de bulunan çeşitleri kurak iklimlerde yetişir ve cinsinin en renkli florif türleri olduğu iddia edilmektedir. 2 Ay kadar açan çiçekli dönemi 50 veya daha fazla çiçekleri ile hafif başı eğik sarkarlar.

Pembe, mor, sarı, lekeli ve çilli türleri yaygın olarak bulunmaktadır.

9- Helleborus anna’s red

Kremsi taç yaprakları yuvarlak ve mor kırmızı çiçekleri bulunur, koyu mor tomurcukları büyüleyici ve zarif güzellikte kışın geç mevsimine kadar açar.

10-Helleborus penny

Pembemsi eşsiz çiçekleri ve güzelliği ile baş döndüren türü, krem renkli taç yaprakları ile dikkat çeker, çiçekleri koyu mor tomurcukları ve olgunlaştıkça pembeden yeşile dönen sıcak pembe damarları ve zümrüt yeşili yaprakları bulunur.

11-Helleborus lividus

Fincan şeklinde soluk pembe gülleri olgunlaştıkça gümüş ve yeşil karışımı renkler alan çok yıllık bir bitkidir. Kışın ortasında bahar aylarına kadar çiçek açan ve yaşlandıkça çiçekleri düzleşen, parlak yaprakları, gümüş damarlı saplarında pembe renk tonu bulunur.

12-Helleborus walberton’s

Sürekli çiçek açan zengin pembe çiçek ve tomurcukları bulunan, sivri çiçek yaprakları yıldız şeklinde, beyaz damarları, koyu pembe çilleri ve parlak somon tonları bulunur, tohum üretmez ve sürekli açan bir çiçektir.

 

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı