Anne ve Çocuk

Hamilelikte Doğru Beslenme

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Doğru beslenerek ve diyet yaparak daha az sorunla hamilelik sürecini geçirebilirsiniz. Porsiyonları küçültüp az ve sık sık yemek yiyerek gebelik ve sonrasında ortaya çıkabilecek bazı sorunlardan kurtulabilmeniz mümkün. Bunun için bir diyetisyenden yardım almanız gerekecektir çünkü her kadının vücut yapısı farklıdır ve buna göre bir beslenme planı çıkarılmalıdır. Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler:

 

Karbonhidratlar

Şeker plasenta yoluyla bebeğinize geçer, karbonhidratlar sizin ve büyüyen bebeğiniz için önemli bir besindir. Ekmek, tahıl, sebze, meyve, makarna ve patates gebelik sırasında enerji verir.

 

Folik Asit

Folik asit B grubundan bir vitamindir ve bebeğin büyümesi, omurga ve omurilik gelişimi için gereklidir. Hamile  bayanlar günde en az 400 mg folik asit almalıdır. Hamileliğin ilk 12 haftasında doz olarak alınmalıdır. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, kahverengi pirinç ve tahıllarda ve ekmekte bolca bulunur.

 

Kalsiyum

Bebeğin kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Süt ürünleri ve balıkta bolca vardır. Sağlıklı bir kalbe, sinirlere ve kaslara sahip olmak  için kullanılmalıdır. Eğer anne yeteri kadar kalsiyum almıyorsa bebek anneden kalsiyum alarak anne sağlığına zarar verebilir, hamilelik süresinde yeterince alınması hem anne hemde bebeğin sağlığı için büyük önem taşır.

 

D Vitamini

D Vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını dengeler. Bebeğin kemik ve diş gelişimi için gereklidir. D vitamini eksikliği çocuklarda Raşitizme neden olur. Yumurta, somon, uskumru, sardalya gibi balıklarda bulunur, D vitamininin en iyi kaynaklarından biride güneş ışığıdır.

 

Demir

Demir herkes için çok önemli ve gerekli bir mineraldir, gebelik öncesinde de vücudun demire ihtiyacı vardır.D Vitamini vücut tarafından  Hemoglobin ve diğer hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapımında kullanılır aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Birçok anne adayı hamileliğe demir eksikliği ile başlar bu da hamilelikte düşük riskini beraberinde getirir. Hamile bir kadının günde 27 mg demire ihtiyacı vardır ve bu ihtiyacını yeşil sebzeler, kuru meyve, fındık ve fıstıktan karşılayabilir.

 

Diyet Yağlar

Sağlıklı diyetin önemli bir parçasıdır diyet yağlar, hamilelikte bebeğin beyin, omurga ve göz gelişimini desteklemektedir. Yağlar ayrıca plasenta ve diğer dokuları geliştirmeye yardımcı olur. Yağlı balık, fındık ve avokado haftada üç kez yenmelidir.

Doymamış Yağlar: Zeytin, kanola, fıstık ve fındık yağları kolesterolü düşürücü özelliğe sahiptir.

Çoklu Doymamış Yağlar: Omega 3 yağ asitleri, Omega 6 yağ asitleri, pamuk yağı, mısır yağı ve soya yağıdır.

Doymuş Yağlar: Kötü kategorisine girer ve mümkün olduğunca az tüketilmesi önerilir. Yüksek yağlı etler, tam yağlı süt, hindistan cevizi ve margarin. Bu yağlar aynı zamanda çerezler, bisküvi ve cips gibi paketlenmiş gıdalarda da kullanılır.Kolesterol seviyesini artırır ve kalp hastalığı riski taşır.

Hamilelik döneminde de suyu bol içmek gerekir. Su vücudun fonksiyonlarını gerçekleştirmesinde önemli rol oynar aynı zamanda vücuttaki toksinleri temizler, vücut ısısını dengeler ve sindirimi kolaylaştırır.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı