Sağlık

Göz Tembelliği Nasıl Oluşur ?

Göz Tembelliği Nasıl Oluşur ?

Görme, çevremizdeki her şeyi algılamamızı sağlayan en önemli duyumuzdur. Görsel fonksiyonların çalışabilmesi için sadece gözlere sahip olmamız yeterli değildir. Gözlerin algıladığı renklerin beyinde işlenerek görüntüye çevrilmesi gerekir.
göz tembelliği 1

 

Göz Tembelliğinin Sebebi

Bazı hallerde beyin gözden gelen uyarıyı algılayamayabilir, görülen cismin gerçek görüntüsünü oluşturamayabilir. Örneğin çocukken meydana gelen ve halk arasında göz tembelliği olarak bilinen hastalıkta, gözlerin beyne bilgi gönderimindeki kopukluk nedeniyle görüntü oluşumu engellenir. Beyinde uygun görüntünün oluşabilmesi için gözün her ikisinin de aynı sürede beyne bilgi aktarması gerekir. Gözlerin birindeki kayma yani şaşılık durumunda veya gözlerden birinde aşırı derece görme kaybı olması durumunda her iki gözden beyne ulaştırdığı bilgiler arasında farklılık meydana gelir. Bundan dolayı beyinde net görüntü oluşmaz, bunun sonucunda göz tembelliği oluşur.

Göz tembelliği, erken yaşlarda teşhis edilip tedavisi yapılmazsa görme derecesinin azalmasına neden olur. Böylece ileriki yaşlarda tedavi edilse bile göz tembelliğinin neden olduğu görme kaybı önlenemeyebilir.

Nörovizyon ne demek?

Göz tembelliğinin tedavisinde son yıllarda nörovizyon denilen bir yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemle her iki gözün uyumlu bilgiyi gönderememesine bağlı olarak beynin görme merkezinde oluşan veri kaybının ortadan kaldırılması hedeflenir.Bu yöntemde temel amaç beynin görme merkezine gönderilen sağlıklı sinyallerle görme yetisinin artırılmasıdır.

Nörovizyon yöntemi nasıl uygulanır?

Göz tembelliğinde sinirlerin uyarılmasında azalma ve iletide düzensizlik oluşur. Uyaranların düzenli olarak çalışmasıyla sinirlerin uyaranları algılaması artar ve iletişim hızı da artar. Hastaya bilgisayar ekranında özel görsel sinyaller gönderilir. Hasta bu sinyalleri algıladığı zaman fareyi tıklatarak bilgisayara geri sinyaller yollar. Hastaya gönderilen sinyaller eğer doğru algılanmazsa bilgisayar uyarı verir. Bu tedavi sinyaller tamamen doğru algılanana kadar seans seans devam eder. Bu tedavide seanslar haftada 2-3 defa 30 dakika olarak uygulanır. Seanslar 3 ay boyunca devam eder. Bunun sonucunda görme keskinliği artar ve beyindeki görüntü oluşumu netleşir. Nörovizyon yöntemiyle sinir hücreleri değişen şartlara göre kendini şekillendirebilme yetisini kazanır.Bu yöntem sayesinde göz tembelliği tedavisinde oldukça başarılı olunduğu bilinmektedir.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı