Sağlık

Geceleri Neden Terleriz?

Geceleri Neden Terleriz?

Neden Terleriz

Hemen hemen herkes çoğu zaman gün içinde veya gece uykusunda terleriz.

Terleme aslında vücudumuzdaki işleyişin doğal bir sonucudur. Vücudumuzun ısı değişimine karşı en önemli savunma araçları derideki damarların genişlemesi ve terleyerek vücuttan sıvı atılmasıdır. Sağlıklı bir insanın vücudundan  gün içinde 500-1000 ml kadar sıvı kaybı olur.

Gece olan terlemenin hastalık olarak adlandırılması için terlemenin boyutu önemlidir. Terleme eğer yatılan  yeri ıslatacak kadar fazla veya kişiyi uykusundan uyandıracak kadar şiddetliyse bu durum bir hastalık boyutuna ulaşmış demektir. Terleme ile uyanan insanların bazılarında yüksek ateş hissedilirken bazılarında ise titreme ve üşüme gözlemlenir.

Gece terlemesinin pek çok hastalığın belirtisi olabileceği düşünülmektedir.

 

Tüberküloz

Gece terlemesi meydana geldiğinde akla ilk gelen hastalık tüberkülozdur. Tüberküloz teşhisi konan bir hastada az miktarda balgam, öksürük, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybıyla  beraberinde hafif ateş ve gece terlemesi gözlemlenir. Bu hastalarda muayene esnasında genellikle önemli bi bulgu saptanmamıştır. Hastaya tanı konulabilmesi için akciğer röntgeni çekilmeli ve balgamda tüberküloz mikrobu aranmalı ve kültürü incelenmelidir.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı