Anne ve Çocuk

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

Yayınlanma tarihi

D vitamini kemikler için çok önemli bir vitamindir. Özellikle çocuklarda Raşitizm denilen kemik hastalığı oluşmaktadır. D vitamini eksikliğini giderebilmek için güneşten yeterli beslenmeliyiz. D vitamini eksikliği çocuklardan sonra en çok yaşlılarda ortaya çıkmaktadır.

D vitamini yağda çözünen bir vitamin, aynı zamanda kemik erimesine neden olmaktadır.

D vitamini vücutta fosfor dengesini ve kalsiyum dengesini sağlayarak kemiği ve kasları koruyarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. Kalsiyum dengesi aynı zamanda kalp rahatsızlıkları, kanser gibi problemlere karşı vücudumuzu korumaktadır. Kalsiyum çocuklarda ortopedik rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Kalsiyum bağışıklık sistemimizi koruyarak kalp, meme kanseri, kan da ve cilt üzerinde etkili olarak kanser riskini ortadan kaldırmaktadır. Genel olarak eksikliğinde yorgunluk, halsizlik, uyku hali ve kaslarda ağrı oluşmaktadır.

Kemik oluşumunda çok etkili olan D vitamini eksikliğinde kemiklerde deformasyona neden olmaktadır. Bebeklerde eksikliğinde  kafa tasında , bacaklarda eğrilik, beynin ve kemikleri oluşumunda eksiklik, raşitizm oluşurken kas spazmları, nefes alamama gibi belirtiler oluşmaktadır.

D vitamini eksikliği aynı zamanda çocuklarda geç yürümeye sebebiyet verir. Yavaş büyüme, ağırlıkta da etkili olarak bedenin zayıf ve güçsüz kalmasına neden olmaktadır.

Diş çıkmasında sorunlar oluşurken, sinirlilik , sürekli ağlama, vitaminin eksikliğinden bağışıklık sistemi zayıflayarak sürekli hastalık riskleri oluşmaktadır.

Yetişkinlerde D vitamini eksikliği belirtileri şu şekilde olmaktadır. Yorgunluk, nedensiz ağrılar, renkte solukluk, ve sararma, kemik yumuşaması meydana gelirken kırılmalar kaçınılmaz oluyor. Merdiven çıkamama, dizlerde bükülmede güçsüzlük, yerinden kalkamam gibi belirtileri vardır.

 

D Vitaminin bulunduğu besinler

  • Süt ve süt ürünleri
  • Peynir
  • Tereyağı
  • Yumurta sarısı
  • Yağlı balıklarda
  • Mantar
  • Karaciğer
  • Kakao

D vitamini fazlalığında iştahsızlık, bulantı, kusma gibi belirtileri vardır. D vitamini fazlası zararlıdır. Yağda çözünen bir vitamin olduğu için vücutta depolanarak zehirlenmelere neden olmaktadır.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar