Sağlık

Biz Uyurken Bedenimizde Neler Olur?

Yayınlanma tarihi

Hayatımızın üçte biri uykuda geçmektedir. Uyku zihinsel, duygusal vücut sağlığı üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Uyku süresi 90 dakikalık aralıklarla 5 döngüde oluşmaktadır. Dördüncü döngü derin uyku durumudur, çoğu rüya yapılan bir zamanı işaret eder. Bazı uzmanlara göre rüyalar, meydana gelen olaylar hareket etmeden  olaylar üzerine hareket etmeden bilinçaltının krallıkları keşfetmek için izin veren bir cihaz gibi olduğu düşünülmektedir.

Uyanık olduğumuz zamanlarda vücut enerji sağlamak için oksijen ve besin yakar, uykuda ise enerji tasarrufu yapılmaktadır. İnsan vücudu gece uyurken onarım ve büyüme hormonları çalışmaktadır. Melatonin hormonu testesteron ve doğurganlık hormonları folikül uyarıcı hormon çoğunlukla uyku sırasında salgılanır.

Düşük vücut sıcaklıkları derin uyku, böylece dinlenmek ve yeniden yenilenmek için vücut ısısı yükseldikçe derin uyku içinde olmak zorlaşmaktadır. Vücut hücreleri uykuda üretimini artırır, proteinler, hücre büyümesi ve ultraviyole ışınları gibi faktörlerden oluşur. Bölük pörçük uykular sinir sistemini ve sindirim sistemini bozar. Çünkü gece uyurken sindirim sistemi yavaşlar ve vücudumuzu hareketsizliğe teşvik eder. Gece yemelerinin uygun görülmemesinin nedeni metabolizmanın yavaşlamasından dolayı, yemeği enerjiye dönüştürerek gelen enzimler ve mide asitlerini önleyeceği için gece yemekler sindirilemez ve şişkinliğe neden olur, buda gece kilo ve yağ yapımına neden olmaktadır.

Stres, gece mutsuzluk hormonlarının çalışmasına neden olarak vücut dengesinin değişmesine neden olmaktadır. Mutsuzluk daha çok yemek yeme dürtülerini çalıştıracağı için  karbonhidratlı  ve şekerli besinleri tüketerek kilo alımına ve yağ yapımına sebep olmaktadır. Şekerli, karbonhidratlı ve asitli yiyeceklerden uzak durarak ve egzersiz yaparak kilo problemi ortadan kalkmış olur. Sebze ağırlıklı beslenerek, sağlıklı yağlar kullanarak ve zararlı alışkanlıklardan geçerek sağlıklı ve kilosuz yaşayabilirsiniz.

Yorum yazmak için tıklayın

Çok Okunanlar