Genel

Bitkisel Adaptojenler

Bitkisel Adaptojenler

Hayat şartlarının getirdiği yoğun çalışma temposunda insanlar sürekli strese maruz kalmaktadır. Bu maruziyet sonucu kişilerde mental, duygusal ve fizyolojik hasarlar meydana gelmektedir. Stres ülser, hipertansiyon, diyabet ve depresyon gibi rahatsızlıklara maruz kalmaktadır.

Adaptojen vücut üzerinde dengeleyici etki yarattığı için genel olarak rahatlatıcı ve ayırtıcı ürünler şeklinde belirlenebilir. Adaptojenlere örnek olarak uzakdoğudan gingseng otu örnek verilebilir. Her ne kadar rahatlatıcı otlar yararlı olsa da fazlası zararlı olabiliyor. Kadınlar için pozitif etkiye sahip, adet dönemlerinde meme şişkinliğine, vajinal kanamalara iyi gelmektedir.

İnsan semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu için bilim bitkisel  preparatların üzerine daha çok yoğunlaşmıştır.

Araştırmacılar, diyabet, kanser, fibromiyalji ve kardiyovasküler gibi ciddi hastalıklarda iyileştirici etkiye sahip olduğunu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlamışlardır.

Bitkisel adaptojenler:

Adaptojenler kişinin biyolojik, kimyasal ve fiziksel faktörlere karşı direncini artırır.

Adaptojenler, stres kaynaklı hastalıklardan korurken yaşlanma karşıtı formülasyonlar da kullanılırlar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sinir sistemini düzenlemeye  yardımcı oldukları için vücuda antidepresan ve amfoterik etkilere sahip olmalarıdır.

1-Fesleğen otu

Hafif uyarıcı antibakteriyel, antikolesteremik, antidepresan, antiviral, gaz giderici, balgam söktürücü ve bağışıklık sistemini güçlendirici.

Hafızayı güçlendirmek, öksürük, soğuk algınlığı,alerjik astım ve alerjik hastalıklarda kullanılır.

ocimum_basilicum2

Various types of basil herb on white background

a5f3eee49a69c543f6a32771215054f5 globe-spice

2-Scizandra

Çin’de yetişen odunsu bir bitkidir.

Meyveleri kardiyovasküler koruma özellikleri için kullanılır, vücudun en güçlü detokslayıcı ve besleyici maddesini artırır. Aynı zamanda safra üretimini artırır, karaciğer jenerasyonunu geliştirir, kanserli hücreleri öldürür, kronik yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

big20120926104936 3 02583e0fe8b1

3-Ashwagandha

Geleneksel anksiyete, kötü rüyalar, uykusuzluk,anti-inflamatuar, huzursuz bacak sendromu, ve romatizma hastalıklarında kullanılır.

Erkeklerde sperm etkinliğini artırır, demir içerdiğinden anemiyi düzeltir ve tiroid fonksiyonunu uyarır.

organic_ashwagandha_root01 how-to-grow-ashwagandha

4-Ginseng

Fiziksel ve zihinsel yeteneklerin ve konsantrasyonun iyileştirilmesinde faydalı olduğu belirlenmiştir. Ginseng’in gücü ginsenosidler olarak adlandırılan triterpen glikozitlerden kaynaklanmaktadır.  Vücudun hipofiz bezi yoluyla kortikosteroidler üretmektedirler. Kanser hücrelerinin büyümesini engeller, anti-inflamatuar, antioksidan ve kan şekerini düzenleyicidir.

patr2_002_php

istock_000011839498_medium

panax-quinquefolius

5-Rhodiola

Hafıza ve konsantrasyonu artırır, yorgunluğu giderir, duygudurum sorunlarını düzeltir, böbreküstü bezlerindeki kortizol salgısını artırır, öğrenme yeteneğini artırır. Endorfin hormonunu artırarak stresten kaynaklanan sorunları tedavi eder.

rhodiola-rosea-900x721 rhodiola_rosea_plant shutterstock_268977566

6-Jiaogulan

Anksiyete, baş ağrısı, uykusuzluk, yorgunluğu azaltır, sakinleştiricidir. Mesai saatlerinde içildiğinde canlılık verir, düşük motivasyonu artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu dinlendirir ve antioksidan olarak kullanılır.

642x361_is_jiaogulan_the_new_ginseng

jiaogulan-gynostemma-pentaphyllum-overview-health-benefits-side-effects-1

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı