Sağlık

Aromatik Kokuların Zihin ve Duygusal Bağlantısı

Aromatik Kokuların Zihin ve Duygusal Bağlantısı

Hoş kokuların ruh hali ve refah anlayışını geliştirebileceğine dair inandırıcı kanıtlar olmasına rağmen, son zamanlarda yapılan araştırmalar duygudurum ve sağlık konularında koku duygusunun beklentilerden sorumlu olabileceğini göstermiştir.

Koku duyarlılığı genellikle yaşla birlikte azalırken, hoş kokuların tüm yaş gruplarında ruh hali üzerinde olumlu etkileri bulunmuştur.

Koku ve hoşluk derecelendirmesi pozitif duyguların ağırlıklı olarak beyindeki sol hemisfer tarafından işlendiğini, negatif duyguların sağ yarıküre tarafından daha sık işlendiği iddia edilmektedir.

Hoş kokuların olumlu duygusal etkileri diğer insanlar hakkındaki algılarımızı etkiler.

Aromatik Kokuların Zihin ve Duygusal Bağlantısı

Hoş kokuların ruhsallığı artıran etkileri her zaman olumlu algılarımızı ve duygularımızı etkilerken, koku tercihleri genellikle kişisel bir konudur.

Hoş koku duyduğumuzda memnuniyetimizi artırırken, örneğin beş duyu düşündüğünüzde, zihniniz öncelikle görme duyunuza ve gördüğünüz görsel harikalara kayabilir.

Yaşadığımız kokular, hatıralar ve yerler ile ilişkili olduğumuz da çok önemli rol oynamaktadır.

Kokular günlük hayatımızda hissettiğimiz duygular üzerinde güçlü etkisi bulunmaktadır.

Koku algılarımız ofis ortamlarındaki verimliliği etkileyebilir, belirli kokular uyanıklığı artırırken, limon yağı  konsantrasyonu artırırken beyin sisini arındırmakta kullanılabilir.

Kokular ile ilk karşılaştığınızda, kokuyu duygularla iç içe geçiren sinir bağlantıları oluşturmaya, hem koku hem de duygu için kapasiteler aynı beyin yapıları ağında limbik sistemde kök salar.

Koku merkezi ayrıca, beyin alanı olan hipokampusla doğrudan etkileşime girer, hiç bir duygu bu tür derin erişime sahip değildir.

 

Sevdiklerinizi uyandırmak için kokular kullanabilirsiniz:

Sevdiklerinizi uyandırmak için kokular kullanabilirsiniz

Koku ve duygular arasındaki yakın bağları göz önüne alındığında, koku duyusunun tamamen kesilmesinde depresyona neden olduğu ve genellikle ciddi depresyona giren kişilerde kokuya karşı duyarlılığın azaldığını gösterir.

Koku duyusunun azalması çeşitli nörolojik rahatsızlıkların habercisi olarak düşünülürken, koku alma duyusu gelişmiş olanların nörolojik refah seviyesinin kanıtlanmış olduğu belirtilmektedir.

 

Aromatik etkilere sahip olan kokular ve doğrudan etkileri:

-Nane

Nane

Nane genellikle canlandırıcı bir etkiye sahip olarak uyandıran ve beyin aktivitelerini artıran özelliklere sahiptir.

Sabah kalktığınızda bileklerinize nane yağı bir kaç damla uyguladığınızda güne daha uyanık başlamış olursunuz.

-Yasemin

Yasemin

Yatak odanızda yasemin kokusu bulundurduğunuzda huzurlu bir gece uykusu geçirmiş ve dinlenmiş hissedersiniz.

Kokunun derin uykuyla ilişkili olarak beyin dalgalarını artırarak rahat uyumanıza sebep olur, yastığınıza bir kaç damla yasemin yağı koyun ve uykunun keyfine varın.

-Lavanta

Lavanta

Lavanta genellikle rahatlatıcı bir etkiye sahiptir, kalp atışını yavaşlatır, gevşetir, rahatlatır, şarj olmak istediğinizde bileklerinize bir kaç damla lavanta yağı uygulayın nefes alışlarınız ve güne bakışınız dahi değişecektir. Konsantrasyon ve belleğinizi toparlamanıza yardımcı olacaktır.

-Vanilya

Vanilya

Vanilya, kilo almanızı engelleyen bir alternatif olarak görülmekte, sağlıklı bir beslenmek ve tatlı istediğinizde vanilyalı tatlı tükettiğinizde kokusu duygusal doyuma tatlı ihtiyacınız da midenizin doymasına neden olacaktır.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı