Sağlık

50 Yaş Sonrası Nasıl Beslenmek Gerekir?

50 Yaş sonrası nasıl beslenmek gerekir? Ne kadar yaşadığımızın değil, önemli olan nasıl yaşadığımızın,  kartlar masada açık ve nasıl istiyorsan öyle yaşa senin elinde. Sağlıksız beslenme ve erken ölüm veya sağlıklı beslenip egzersiz yaparak uzun ve sağlıklı yaşam, kendiniz seçin hayat sizin kartlar elinizde.

Modern dünyanın en önemli sorunlarından risk faktörü oluşturan kanser, kalp, diyabet, obezite ve alzehimer gibi hastalıklar yaşam tarzı ile alakalıdır, geç kalmış sayılmazsınız 50 yaş sonrası sağlıklı beslenerek bir çok şeyi değiştirebilirsiniz.

Yenilen besinler, içecekleriniz, stresli ve hareketsiz yaşam hastalıklarınızı ve hayatınızı etkileyen başlıca unsurlardır.

Yaşa bağlı hastalıklar önlenemez bir gerçektir, sihirli bir çubuk yok elinizde, ancak 50 yaş sonrası yaşamınıza sağlıklı besinler, egzersiz ve sağlıklı besinler ekleyerek sağlıklı yaşlanabilirsiniz.

50 Yaş sonrası sağlıksız beslenmekten dolayı oluşan şeker, romatizma, tansiyon, kolesterol, eklem ağrısı ve hafıza kaybı gibi hastalıklardan kurtulabilir veya kontrol altına alabilirsiniz.

Sağlıklı yaşlanmanız da olumlu etkileri olacak besinler

1-Şeker hastalığı-tarçın

Tarçın, 26 baharat arasında ilk sırayı alır, antibakteriyel, antioksidan, antifungal, anti-diyabetik özellikleri yanında bir çok farklı sağlık yaraları da bulunmaktadır. Diyabet, kanser ve nörodejenaratif hastalık riskini azaltmaktadır.

Tarçın kan şeker seviyelerinin normalden yüksek olması , diyabet hastalığına doğru gittiğinizin kanıtıdır. Ancak sağlıklı diyet uyguladığınızda, örneğin şeker ve karbonhidratlı besinleri kısıtladığınızda kan şekeri seviyelerini kontrol edebilirsiniz.

Yapılan araştırmalarda tarçın kan şekeri seviyelerini kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır. Tarçın içerisinde bulunan maddeler şekerli yeme isteğini azaltacaktır. Gün boyunca 1 çay kaşığı tarçın tüketmeniz yeterli olacaktır. Su içerisine veya çayınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

2-Tansiyon hastalığı-pancar

Pancar içerisinde bulunan nitrat, kanın kolay akması için damarların genişlemesine yardımcı olur. Ancak pancarı pişirdiğinizde kan basıncını düşüren besin maddelerini azaltabilir, pancar suyu veya salatalarınıza ekleyerek marul, roka ile birlikte tüketebilirsiniz.

3-Kolesterol-elma

Elmanın pektin olarak bilinen bir tür çözünür lif içermesi, antosiyanin ve tanin kaynağı bulunması,  kolesterole neden olan sorunları düşürmeye yardımcı olur. Kalp, mide, safra taşları, diyabet ve karaciğer gibi hastalıkları önleyen bir çok sağlık faydaları vardır.

Elma kötü kolesterolü düşürme yeteneğine sahip olan polifenoller adı verilen güçlü kimyasallar bulunur.  Kolesterol düşürücü madde elmanın kabuğunda bulunur, sindirimi kolaylaştırır ve güç verir,  soymadan tüketmeniz gerekir.

4-Eklem ağrısı-zencefil

Kurutulmuş veya taze kök olarak da tüketilebilen zencefil, iltihabı kurutur, kusmayı azaltır, mide bulantısını geçirir, kemoterapi kaynaklı bulantı için kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir.

Eklem ağrılarının çoğunluğu iltihap içermektedir. Anti-inflamatuar besinler romatizma hastalıkları üzerinde belirgin etkisi bulunmaktadır. Eklemleri rahatlatır, dolaşımı uyarır, zencefilin vücutta emilimini sağlamak için karabiber ekleyerek tüketebilirsiniz. Yemekleriniz pişerken ekleyebilir veya çay olarak bir tutam taze zencefili 10 dk kaynatarak  tüketebilirsiniz.

5-Hafıza kaybı-balık

Bazı çalışmalar omega-3 yağ asitlerinin alımı azaltıldığında bilişsel hastalıklar oluşmaktadır. Alzehimer hastalığı, demans gibi hastalıkları balık tüketerek yavaşlatabilirsiniz. En çok yağlı balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri, aynı zamanda balık dışında fındık, badem, fıstık ve cevizde bulunmaktadır.

DMCA.com Protection Status
Yorum yazmak için tıklayın

Yorumdan Ayrıl

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Yukarı